2012. december 29.

Aszalt gyümölcsökkel göngyölt karaj baconben





Hozzávalók 2 roládhoz:

2 szelet rövidkaraj (2 ujjnyi vastag)
őrölt fekete bors

8 szelet bacon
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
1 ek. napraforgóolaj az elősütéshez

elkészítés:

  1. A hússzeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk (nekem majdnem 3 tenyérnyi nagyságúak lettek), és mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk.
  2. 2 ív akkora méretű alufóliát tépünk le a gurigáról, hogy a hússzeletek alá téve, a szeletek mentén, körben legalább 2 ujjnyi széles sáv maradjon.
  3. 5-6 db aszalt szilvát sorban egymás mellé rendezünk a hús hozzánk közelebb lévő szélére, majd jobbról és balról ráhajtjuk a túllógó hússzéleket, és az alufólia segítségével tekerünk rajta egyet.
  4. A műveletet megismételjük úgy, hogy most barackszemeket rendezünk egymás mellé, és megint tekerünk rajta. Aztán ismét szilvaszemeket sorakoztatunk egymás mellé, és befejezzük a göngyölést. (Így a tekercsekben szerencsés esetben 2 szilva és 1 barackszem fog látszódni. Az alufóliát aztán újra kisimítjuk, mert még szükség lesz rá.)
  5. A roládokat óvatosan megemeljük, alájuk teszünk 4-4 baconszeletet, majd lentről és fentről, ferdén ráhajtjuk a húsokra.
  6. A húsokat a fóliával együtt feltekerjük, végeiket összesodorjuk és kicsit elegyengetjük, hogy tetszetősebbek legyenek.
  7.  A serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, és néha megforgatva elősütjük a húsokat.
  8. A tekercseket kicsit hűlni hagyjuk, majd lehámozzuk róluk az alufóliát, és a roládokat hőálló edénybe fektetjük. Előmelegített sütőben minden oldalukon pirosra sütjük. 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:
Ha csirkemellből készítjük, akkor az egész melleket oldalt óvatosan bemetsszük, majd széthajtjuk, klopfoljuk, és a leírt módon betöltjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése